nedelja, 10. februar 2019

OZNANILA OD 3. 2. DO 10. 2. 2019 PRI MARIJI SNEŽNI


OZNANILA OD 3. 2. DO 10. 2. 2019 PRI MARIJI SNEŽNI

Danes je 4. Nedelja med letom, goduje Sv. Blaž. Maše bodo ob nedeljah ob 8,30 h.

 GODOVI V TEM TEDNU:

Ponedeljek: Sv. Leon,
Torek: Sv. Agata - mučenka,
Sreda: Sv. Doroteja - mučenka,
Četrtek: Sv. Koleta - redovnica,
Petek; Sv. Hieronim - redovnik,
Sobota: Apolonija
Nedelja: 5. Nedelja med letom.


MAŠNI NAMENI V TEM TEDNU
Nedelja; Ob 830 + Nikl Marijo in Franca ter Rudija Šnajder
Ponedeljek: Ob 17h + Tomažič Andreja in sestro Marijo  
Torek: Ob 17h + Lorber Roziko in Jožefa
Sreda:  Ob 7h + Firbas Ano in dva Leopolda ter Gregurec Anko
Četrtek: ob 7h + Lindner Marijo
Petek: ob 7h + Pivec Mirka
Sobota: ob 7h + Holer Anico in Janeza ter sorodnike
Nedelja: ob 830 + Hedl Haniko in Točeka ter dvojne pokojne starše
Danes v nedeljo 3. 2. 2019, bo takoj po maši nastopil ženski zbor iz Lenarta. Vabljeni, da se po maši kratkega koncerta udeležite.
Naročniki naj odnesejo Družino.
Dr. Janez Görgenr – dekan

 Oznanila so objavljena tudi na spletni strani:

Jezus ni prerok samo za Jude
Iz svetega evangelija po Luku (Lk 4,21-30)
Tisti čas je Jezus začel govoriti v shodnici: »Danes se je to Pismo izpolnilo tako, kakor ste slišali.« Vsi so mu pritrjevali, čudili so se besedam milosti, ki so prihajale iz njegovih ust, in govorili: »Ali ni to Jožefov sin?« On pa jim je rekel: »Seveda mi boste povedali ta pregovor: ›Zdravnik, ozdravi sebe.‹ Kar smo slišali, da se je zgodilo v Kafarnáumu, stôri tudi tukaj v domačem kraju.« In rekel je: »Resnično, povem vam: Nobenega preroka ne sprejmejo v domačem kraju. Resnico vam govorim: Veliko vdov je bilo v Izraelu v Elijevih dneh, ko se je nebo zaprlo za tri leta in šest mesecev in je nastala huda lakota v vsej deželi, toda Elija ni bil poslan k nobeni izmed njih razen k vdovi v Sarepto na Sidónskem. Tudi veliko gobavih je bilo v Izraelu v času preroka Elizeja, pa ni bil izmed njih očiščen nobeden razen Naamána, ki je bil Sirec.« Ko so to slišali, je vse v shodnici zgrabila jeza. Vstali so, ga vrgli iz mesta in odvedli na previs hriba, na katerem je bilo sezidano njihovo mesto, da bi ga pahnili v prepad.
On pa je šel sredi med njimi in je hodil dalje.

Sv. Blaž - škof in mučenec
Zavetnik Dubrovnika, zdravnikov, trgovcev z volno, čevljarjev, krojačev, mavčarjev, tkalcev, strojarjev, pekov, zidarjev, klobučarjev, muzikantov, domačih živali in konj, vremenski svetnik. Atributi: glavnik, sveča, knjiga, volk in svinja (svinjsk glava), voščenka. Imena: Blaško, Blažan, Blaže, Blažej Blažek, Blažen, Blaženko, Blažimir, Blažo…. Češčenje Sv. Blaža je med vernim ljudstvom zelo razširjeno. Zlasti ga časte Hrvati, posebno Dalmatinci. Pravijo mu sveti Vlaho. Dubrovnik si ga je izbral že morda v desetem stoletju za svojega zavetnika, Ko je bil Dubrovnik še samostojna republika, je imel sliko sv. Blaža na državni in trgovski zastavi, na državnem pečatu in kovancih. V vsej Cerkvi velja sv. Blaž za priprošnjika zoper bolezni vratu in grla. Legenda, ki se opira na zgodovinsko jedro, namreč pripoveduje, da je bil Blaž najprej zdravnik, potem pa škof v Sebasti v Armeniji. Ko je začel cesar Licinij preganjati kristjane, so prijeli tudi Blaža. Peljali so ga pred sodnika. Naproti mu je prihitela vdova z edinim sinom in jokaje prosila svetnika, naj reši otroka gotove smrti. Požrl je ribjo kost, ki je niso mogli spraviti iz grla. Trpel je silne bolečine. Sv. Blaž je nekoliko pomolil, dečka blagoslovil in ga ozdravljenega vrnil srečni materi. Sam pa je šel naprej v strašno smrt. Rablji so ga neusmiljeno tepli, potem pa trgali z železnimi grebeni. Naposled ga je dal sodnik obglaviti. To se je zgodilo najbrž leta 316. Sv. Blaž goduje 3. februarja.
V zvezi z omenjenim čudežem, ki ga je storil svetnik na poti v smrt, deli Cerkev vsako leto na god sv. Blaža – Blažev blagoslov. Mašnik najprej blagoslovi sveče za ta blagoslov s posebno molitvijo. Nato vzame dve sveči, zvezani v obliki križa, in ju približa grlu vsakega, kdor želi prejeti Blažev blagoslov. Blagoslov podeli z besedami: »Na prošnjo sv. Blaža, škofa in mučenca, naj te Bog varuje bolezni v grlu in vsakega drugega zla. V imenu Očeta in Sina in Svetega Duha.« Odg. Amen.

OZNANILA OD 17. DO 24. 2. 2019 PRI MARIJI SNEŽNI

OZNANILA OD 17. DO 24. 2. 2019 PRI MARIJI SNEŽNI Danes je 6. Nedelja med letom. Maše bodo ob nedeljah ob 8,30h. GODOVI V TEM TED...